D’ON SURT LA GENT DE L’EIVISSA D’AVUI? (Un projecte de recerca col·lectiu de 2n d’ESO)

junior_achievement_header

Hem arribat al tercer trimestre i toca culminar la feina de joves investigadors i investigadores que heu anat practicant, cada cop millor, des del setembre. 

Aquesta vegada farem un projecte col·lectiu. Ens agruparem per parelles i el resultat serà un treball global i únic de cada aula. El tema comú convida a mirar amb lupa el nostre entorn:

D’on surt la gent de l’Eivissa d’avui? (Les arrels de les nostres famílies i la comunitat en què vivim)

Jovesiesstagusti

És a dir, volem conèixer com són de diverses les nostres famílies i la nostra illa, sabent que Eivissa ha multiplicat per quatre la seva població des de principis dels anys 60, quan l’obertura al trànsit internacional de l’aeroport, va afavorir un enorme boom turístic i constructor. Això ha fet que avui constituïm una societat multicultural, rica en matisos i experiències. Sovint, no som conscients d’aquesta complexitat i ni tan sols sabem d’on surt la nostra família més immediata. Redescobrir, doncs, d’on surtim i com ha canviat la gent que vivim a l’illa en les darreres tres generacions tindrà el seu què.

Per tirar-la endavant, ens proposem treballar en parelles dos plànols de recerca:

– La confecció d’arbres genealògics familiars, d’almenys tres generacions, d’avui cap endarrere. Els farem digitals, com els que proposa Genoom, un magnífic servidor gratuïtat per compartir amb els nostres i les amistats.

Gnoom

– Les entrevistes amb persones de la generació dels nostres pares i dels nostres avis, poden ser els propis o altres que considerem d’especial rellevància al nostre barri o poble. Prepararem entre tothom un qüestionari comú i les enregistrarem en vídeo mitjançant el mòbil o una càmera. Cada parella entrevistarà quatre persones, dues de la generació dels pares (anys 80, majoritàriament) i dues de la dels avis (de devers els anys 60).

Ens inspirarem, naturalment, en treballs ben suggestius que han portat endavant amb èxit centres tan innovadors com l’IES Celestí Bellera de Granollers, al Vallès Oriental. Mireu quin projecte tan bo, aquest seu del “Fem història”:

Fem història

Ens trobarem amb eivissencs de sempre i amb nous eivissencs, per això haurem de preparar unes preguntes que realment ajudin a conèixer bé quines són i han estat les seves experiències i expectatives a l’hora de viure o restar a Eivissa. Per exemple, en les famílies d’Eivissa “de tota la vida” ens podrà interessar saber què diuen sobre qüestions com ara com era la vida a Eivissa quan eren joves (adolescents), què pensen dels nous eivissencs o de com veuen el futur d’Eivissa pensant en la generació jove d’avui.

I aquests “nous eivissencs” segur que ens diran coses interessants si els demanem sobre què pensaven abans de marxar, per què triaren venir aquí, com van ser els primers temps o, també, quin futur veuen a l’illa pensant amb els joves com vosaltres.

Per poc bé que vagi, en ajuntar els arbres genealògics familiars i les entrevistes intergeneracionals tindrem una escaparata digital preciosa sobre com hem arribat a ser qui som, adolescents en una illa molt cèntrica en un món complicat i ric en contradiccions i esperances. I el millor de tot és que podrem compartir-ho fàcilment amb les famílies, les amistats i les nostres xarxes socials.

Comença la recerca, ens veiem a principis de juny amb els resultats. Ànim i creativitat!

Joveies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s